Hoppa till sidans innehåll

Utomhussäsongen 2017

02 MAJ 2017 12:29
Nu är den äntligen här på riktigt – Utomhussäsong för Huddinge Bågskytteklubb!
Därmed öppnar alla organiserade träningspass för alla medlemmar och vi varierar det klassiska tavelskyttet med andra varianter.
  • Skapad: 02 MAJ 2017 12:29

Så vad innebär egentligen utomhussäsong för verksamheten i Huddinge Bågskytteklubb och för dig som bågskytt?

1)      Träningarna hålls vid klubbens utomhusbana
Huddinge Bågskytteklubbs tränarledda organiserade träningar hålls vid klubbens utomhusbana i VisättraUndantag under maj månad vid dåligt väder, då träningen flyttas till inomhuslokalen i Huddingehallen (vilket i förekommande fall utannonseras på klubbens Facebook-gruppsida)

2)      Organiserad träning måndagar och torsdagar
De tränarledda organiserade träningarna hålls måndagar kl. 18:30-ca 19:45 och torsdagar kl. 18:00-19:00 respektive 19:00-20:00.
Alla medlemmar, på alla nivåer, är välkomna både på måndagar och torsdagar under utomhussäsongen.

3)      Inte bara tavelskytte
En av de roliga aspekterna med bågskytte utomhus är att det är mer varierat än inomhusskyttet. Utomhus skjuter vi inte bara på de traditionella färgglada 10-ringade tavlorna eller 3-spotarna, utan också på jakttavlor (bilder på djur), 3D-djur (djurfigurer i konstmaterial) och fälttavlor (svarta tavlor med gul mittpunkt).
Även tavelskyttet skiljer sig från inomhus, då vi utomhus skjuter på, vanligen, lite längre avstånd men också på större tavlor.

4)      Flera pilar per serie och lite längre tid för markering
I och med att vi både har mer utrymme och skjuter på längre avstånd, så skjuter vi vanligen 6 pilar per serie (istället för 3 per serie som vi skjuter inomhus).
Tänk också på att det kan vara en lite större utmaning att snabbt lokalisera pilar som hamnat i terrängen. Det är därför att rekommendera att du har lite fler än 6 pilar att skjuta.
Vid markeringen ges någon extra minuts tid för att titta runt efter ev. pilar som missat skjutbutten. Var uppmärksam på skjutledarens signal som talar om att det är dags att gå tillbaka bakom skjutlinjen. Räkna inte med att du alltid kommer hinna leta reda på dina pilar direkt vid markeringen. Vi avsätter istället tid mot slutet av träningspasset för att hjälpas åt att leta reda på eventuella saknade pilar.

5)      Bågskytte vid utomhusbanan kräver egen bågskytteutrustning
Vid utomhusbanan har inte klubben några lånebågar, pilar eller bågställ. Som skytt behöver du med andra ord din egen bågskytteutrustning för att träna (grundutrustning: pilbåge, koger, pilar, tabb, armskydd + rekommenderat är också: bågställ).
Alla medlemmar är hjärtligt välkomna att närvara vid klubbens träningar på utomhusbanan, oavsett om de skjuter eller ej. Att iaktta och ställa frågor kan också vara mycket lärorikt och inspirerande för det egna skyttet.

6)      Krav på extra vaksamhet och koll på säkerhetsreglerna
Utomhusbanan ligger intill promenadstråk, motionsspår m.m.
Den större öppna ytan ställer också högre krav på att lyssna ordentligt efter kommandon och att strikt följa säkerhetsreglerna.
Var särskilt uppmärksam på att;
- du inte gör för höga uppdrag, dvs siktar högt ovanför butten (skjut inte på längre avstånd än vad du klarar av resp. din bågutrustning når)
- du markerar ordentligt med din båge ställd mot skjutbutten om du behöver vistas bakom butten för att leta pilar (gäller framför allt när du vistas vid utomhusbanan utanför organiserade träningspass)
- du har koll på samtliga säkerhetsregler ( se minimkompendiet ”Välkommen till Bågskyttesporten” om du är osäker)
- du har koll på var skjutlinjen går (vid klubbens organiserade träningar på utomhusbanan markeras den vanligen med en färgstark lina)
- du har koll på vem som är skjutledare och att du lyssnar efter dennes komandon (om ni är flera som vistas vid utomhusbanan utanför klubbens organiserade träningar utse gärna någon till skjutledare)

7)      Utomhusbanan finns tillgänglig för alla medlemmar dygnet runt
Flertalet av skjutbuttarna står uppställda på plats hela tiden och klubbens medlemmar är därmed välkomna att nyttja skjutbanan när helst man vill (utanför organiserad träning behöver man då ta med egen skjuttavla och tavelspik etc.).
Planerar du att åka dit, lägg gärna upp ett meddelande på Huddinge Bågskytteklubbs Facebookgrupp, så kanske ni blir flera som kan göra sällskap.
obs! Utanför organiserad träning ansvarar dock skyttar själva för att följa säkerhetsregler och lagstiftning (t.ex. Skyttar under 18år får endast skjuta båge under uppsikt av någon över 20år, enligt Ordningslagen 1993:1617 3 Kap. 6§)

8)      Utrymme för föräldrar och medföljande
Det större utrymmet vid utomhusbanan erbjuder bra möjligheter för föräldrar och medföljande att följa träningarna och skyttet på plats och klubben har också några stolar att erbjuda. Stäm dock av med skjutledare/tränare om var det är lämpligt att slå sig ner (skall finnas visst säkerhetsavstånd bakom skjutlinjen bl.a.).
Omgivningarna inbjuder också till att ta med promenadskorna och packa picknickkorgen.

9)      Öppet för åskådare
Det geografiska läget på Huddinge Bågskytteklubbs utomhusbana inbjuder till att intresserade stannar till och tittar. Det är givetvis helt okej. Vi uppmanar dock eventuella åskådare att absolut inte beträda skjutbanan framför containern. Om ni är intresserade och vill veta mer eller titta närmare, ställ er inledningsvis vid containern och avvakta tills ni får kontakt med en skjutledare eller tränare för instruktioner om var ni kan stå och vem det är lämpligt att ni ställer era frågor till.

Har du några frågor om Huddinge Bågskytteklubbs verksamhet, nu under utomhussäsongen eller annars, så skickat ett email till This is a mailto link eller till någon av tränarna.

Välkomna till Utomhussäsongen 2017!

Skribent: Helena Westin
Epost: Adressen Gömd

Boka.se

Huddinge Bågskytteklubb bokar träningar via ett bokningssystem från Boka.se idag!


Postadress:
Huddinge BSK - Bågskytte
Michael Bron, Bolmensvägen 3 lgh 1102
12050 Årsta

Besöksadress:
Huddingehallen, Gymnasietorget 2
14185 Huddinge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info